Column: Hoe kunt u de 5 goede voornemens van het IIA toepassen?!

Aangezien de voornemens voor veel internal auditors open deuren zullen zijn, vroeg ik me af hoe we internal auditors in het veld verder kunnen helpen met de 5 Goede voornemens van IIA President en CEO Richard Chambers. Opiniestukken zijn er immers reeds voldoende kwalitatief voorhanden, zoals bijvoorbeeld die van onze zeer gewaardeerde vakgenoot Arie Molenkamp. Zie ook zijn blog begin dit jaar.
Het leek me daarom waardevoller om praktische handvatten aan te reiken die collega internal auditors kunnen helpen om de goede voornemens in de dagelijkse praktijk te brengen. In een reeks van 5 bijdragen geven we daartoe vanuit Orange Oaks, kennispartner van internal audit afdelingen, een aanzet. Hieronder vindt u de eerste van deze vijf bijdragen.

1. Plan more and audit less.
Een goede (audit) planning is het halve werk. Een audit planning zou tot een betere focus moeten leiden. Ervaring leert dat daarvoor wel een doeltreffende (meer)jaarlijkse risicoanalyse uitgevoerd moet zijn met de stakeholders van de organisatie (RvC, RvB, externe belanghebbenden). Alleen een lijst met uit te voeren audits voor het jaarplan geeft onvoldoende richting aan de audits.

Daartoe faciliteert audit voor en samen met de stakeholder geledingen een analyse van de belangrijkste organisatiedoelstellingen en de daarmee samenhangende risico’s; tevens wordt bepaald welke organisatieonderdelen, processen en/of projecten significante impact hebben op de risico’s bij de organisatiedoelstellingen. Stakeholders geven tot slot hun inschatting van de risicohoogte. Deze informatie kan men vastleggen in diverse deeloverzichten die richting geven bij het bepalen van de individuele audits en de soorten audits (financiĆ«le verslaggeving, compliance, operational, e.d).

Aangezien de risico’s uit deze exercitie veelal een te hoog – lees strategisch – aggregatieniveau hebben voor een individuele audit, zal audit nog een vertaling moeten doen naar risico’s op een meer tactisch cq. operationeel niveau. Voordeel is wel dat de auditor daarna vrij makkelijk de audit doelstellingen voor een individuele audit of audit types kan afleiden. Tenslotte dient audit te bepalen welke audit procedures het meest effectief zijn om de beheersing bij elke doelstelling vast te stellen.
Bovenstaande levert een betere focus op van de in te plannen audit werkzaamheden. De ervaring leert dat dit de auditor helpt om keuzes te (durven!) maken. Tevens helpt het de auditor bij het bepalen van de relevantie en significantie van bevindingen voor de eindrapportage.

Wilt u bericht krijgen zodra de vier resterende bijdragen beschikbaar zijn? Klik dan hier. Bent u op zoek naar praktische hulpmiddelen voor internal audit? Blader dan door de andere artikelen (zie lijst aan de rechterkant) of kijk op ons Knowledge Center – Internal Audit Planning.

Wilt u liever persoonlijk sparren over internal audit vraagstukken? Neem dan contact op met Peter van Herwaarden. Voor een korte blik op onze internal audit dienstverlening klik hier.

Click to access the login or register cheese
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO